Hela Stockholms Skärgård

SUP Landsort Arholma 2019 0040.jpg

I början av augusti paddlade vi från Landsort till Arholma på sex dagar. Medvind de första fyra dagarna och lite varierat väder de två sista. Fantastiskt att se och uppleva världens vackraste skärgård från en SUP! Den totala sträckan blev 100,7 sjömil eller 18,6 mil…

Med Aron till Kebnekaise

Aron Kebnekaise 2019 1642.jpg

Jag hade förmånen att få hänga med Aron Andersson och ett gäng för att bestiga Kebnekaises nordtopp. (som ju har blivit högre än sydtoppen) Grymt kul med alla glada deltagareoch otroligt imponerande att se Aron ta sig upp till nordtoppen och sydtoppen via halspasset på kryckor!!! Jag ska tänka på Aron nästa gång jag tycker att någonting är jobbigt.

Tack Kilimanjaro

Kilimanjaro 2019 0880.jpg

När jag kom upp på toppen av Kilimanjaro för sjunde gången i februari 2019, slogs jag av att glaciärerna hade smält bort mer än tidigare. Så jag bestämde mig för att inte bidra till uppvärmningen av planeten mer än nödvändigt genom att sluta flyga hit grupper.

Det har varit fantastiskt att coacha äventyrslystna vandrare och få spendera kvalitetstid (utan Internet) under vandringen. Så tack Kilimanjaro tills det finns mer klimatsmarta sätt att ta sig hit. (Fast är ni en grupp som vill ta tåget ner till Tanzania är jag självklart på!)

Luftballong

Ballong Grinda 2018 0040.jpg

Står här inne i en luftballong och ska snart flyga över Stockholms skärgård i samband med en bok om skärgården. Planerar just nu fler ballongprojekt…

Toppen!

Marocko 2016 5035 .jpg

Om du är uppe på en bergstopp är det bra att komma ihåg att ta med såpbubblor…här på toppen av Marockos högsta berg, Djebl Toubkal.

Min Stora Dag

GPTempDownload.JPG

En fantastisk långhelg tillsammans med ungdomar från Min Stora Dag i Friluftsbyn på Höga Kusten. Stiftelsen Min Stora Dag gav de här ungdomarna med fysiska eller psykiska sjukdomar möjlighet att koppla bort vardagen och träffa andra som också har en kämpig vardag. Robin Trygg och jag var med och paddlade, vandrade upp för Skuleberget och hade en underbar tid med ungdomarna, volontärer och de som jobbar på Friluftsbyn med Jerry Engström i spetsen. Tack för att jag fick vara med! 

Kilimanjaro 2018

Kilimanjaro 1 2018 0488 .jpg

Tänk att få vistas hela februari med två grupper som tog sig uppför Kilimanjaro, lära känna nya människor under 9 dagars vandring (utan Internet) och vandra 2 x 9 dagar på berget. I den första gruppen hade vi strålande sol och vindstilla på toppen och i den andra var det näst intill snöstorm på toppdagen, men alla kom upp! Tror jag åker tillbaka nästa vinter igen. Även då 9 dagar på berget så att alla verkligen mår bra!

La Ruta de los Conquistadores

IMG_0502.jpg

Jag har korsat Centralamerika förut, tvärs över Nicaragua under SVTs "Mot Alla Odds". Nu var det dags igen. På mountainbike. La Ruta de los Conquistadores är en tredagars mountainbiketävling tvärs över Costa Rica. Vissa säger att det är världens tuffaste race. Jag vet inte, men jobbigt var det. Och kul! Speciellt att cykla tillsammans med min bror. Dag 2 började klockan 5 på morgonen med fyra timmars uppförsbacke. Ungefär som en måndagsmorgon på kontoret i november.

Stoppa Horstensleden!

Trafikverket och Stockholms Hamn AB planerar tillsammans att spränga bort 2 miljoner ton kobbar, skär och bottenfauna i ett av de mest unika områdena i ytterskärgården. Detta för att enorma kryssningsfartyg ska slippa ta omvägen genom Furusundsleden. Det kommer att kosta en halv miljard av dina skattepengar. Ett av de mest korkade förslag jag har hört, att dra en motorväg genom ett av de mest unika områdena i världen. Gå in på www.helaskargarden.se och skriv på protestlistan!

Glacier 360

20748019_10212558279084859_2216882398401051481_o.jpg

När jag var 18 år cyklade jag och några kompisar från Rom till Stockholm under sista sommarlovet. Det tog tre veckor. Mountainbike började jag med på allvar för ett år sen och det är helt underbart att komma ut i skogen och höja pulsen. I augusti tävlade jag och min bror i ett cykellopp på Island. Tre dagars cykling över berg och floder, runt en glaciär. Vansinnigt vackert, grymt jobbigt och kul sällskap. Vi vann vår klass.

Stetind- Norges nationalfjäll

Om du vill kunna klättra på natten och få en 360 graders vy från toppen som skulle platsa i vilken BBC naturfilm som helst, ska du bege dig till Stetind i juni/juli. En timma söder om Narvik ligger berget som ett litet Matterhorn intill fjorden. Enda nackdelen är vädret, det kommer in en hel del regn från Atlanten. Men när vi var uppe var det strålande sol klockan två på natten. En kul passage är fingertoppstraversen, en fem meter bred passage med bra grepp för händerna men inte så mycket att sätta fötterna på. Under dig har du ungefär 300 meter...

Fartrekord runt Gotland

AFOR 2017 Onboard CQS 0700 .jpg

Starten för ÅF Offshore Race (fd. Gotland Runt) gick i söndags inne i Stockholm. Jag fick möjlighet att som fotograf följa med den snabbaste båten runt Gotland som också slog nytt hastighetsrekord. Under den 31 timmar och 41 minuter långa seglatsen runt Gotland hade vi regn, sol, dimma, stiltje och självklart bra med vind. Nu bär det av till Norge och klättring.

Håll Sverige Rent

Stolt Ambassadör för Håll Sverige Rents kampanj #ileavenothingbutfootprints. Tillsammans med Naturkompaniet och Fjällräven har de tagit fram en återanvändbar och tvättbar skräppåse. Från och med den 20 juni finns den att hämta gratis i samtliga Naturkompaniets butiker. 

Kilimanjaro 2018

Är du sugen på att klättra uppför Afrikas högsta berg? Den första resan 2018 blev snabbt full så därför har vi lagt in ytterligare en i slutet av februari. Till skillnad från många andra arrangörer tar vi 9 dagar på oss att komma upp. Det gör att du ökar dina chanser att komma till toppen och dessutom må riktigt bra däruppe. Jag jobbar med Pathfinder Travels, ett litet företag som jag varmt rekommenderar även för andra upptäcktsresor.

https://www.pathfindertravels.se/kilimanjaro-med-oskar-kihlborg/

Höga Kusten

Var uppe med stiftelsen Min Stora Dag och 29 fantastiska ungdomar på ett läger i helgen. Tillsammans med Robin Trygg och ett gäng volontärer klättrade vi bland annat upp på via ferratan på Skuleberget. Rekommenderas.

Att spränga ljudvallen

En dröm sedan länge gick i uppfyllelse häromveckan. Att följa med i ett JAS 39 Gripen och spränga ljudvallen, rolla, göra en looping och känna hur G-dräkten trycker till i 7G är bland det coolaste jag gjort. Tack Matthias som flög och F17 i Ronneby för fantastiskt bemötande.

Och du, flygvapnet söker piloter. Bara så du vet.

Kebnekaise

Kihlborg Last night in Sweden 2017 0606.jpg

Det har blivit populärt att bestiga Sveriges högsta topp, Kebnekaise. De flesta är uppe på sommaren och i augusti är det fullbokat på STFs fjällstation sedan länge. Den högre sydtoppen är glaciär och det skiljer bara någon meter till nordtoppen som består av berg. Sydtoppen smälter sakta bort och redan till sommaren kan nordtoppen vara Sveriges högsta topp.
Själv var jag uppe i slutet av april för en fotografering och passade på att fira Valborg vid fjällstationen.

Jag är ambassadör

och en stolt sådan. För En Frisk Generation. Så här står det på deras hemsida: "En Frisk Generation är en stiftelse och vi stöds av företag och organisationer som delar vår vision, att Sverige ska ha världens friskaste barn. Stiftelsen är en icke-vinstdrivande verksamhet samt religiöst och politiskt obunden."

Att dyka under isen...

...kan vara farligt. Men om man går en kurs så kan man lära sig alla tekniker för att göra det mindre farligt. Jag tror att det är säkrare än att bara dyka i ett dykpar på sommaren. Vid isdyk har man alltid parlina, linskötare på land och räddningsdykare som är beredda att hoppa i vattnet om något händer.

12 av 14 på Kilimanjaro

Namnlös_panorama1.jpg

I februari ledde jag en grupp till toppen av Afrikas högsta berg, Kilimanjaro, 5,895m. Vi vandrade längs Lemosho leden på 8 dagar. 12 av 14 nådde toppen i soluppgången och alla kom ned.